Boom bakenlood

Na de verhuizing naar Oosterholt-Noord ben ik ook rondom huis gaan zoeken met de metaaldetector. Zo ook op het land aan de Veilingweg. Eind 2019 is het relatief laagliggende land voorzien van een nieuwe deklaag. Waar de grond vandaag is gekomen weet ik niet, maar dat ik er iets bijzonders gevonden heb staat wel vast. Nu alleen nog de determinatie, want tot op heden heb ik geen gelijk exemplaar gevonden.

bakenlood
Bakenlood met boomafbeelding

Het object is een rond stukje metaal, waarschijnlijk lood van 38 gram en 30 x 30 mm groot en ca 7 mm dik. Het lijkt de afbeelding te hebben van een boom. Je ziet de inkeping van een stam en daarboven een kruin.

Achterzijde bakenlood

Voor de determinatie is ook de achterzijde interessant. Deze bevat namelijk een restant van een spijker of een pin. Het object zal ergens aan vast geklonken zijn geweest.

Al zoekende op internet kom ik uit bij de site Loodjes.nl. Op deze site zijn honderden afbeeldingen van diverse soorten loodjes te vinden. Helaas tref ik geen gelijkenis met mijn vondst aan. Wel wordt er melding gemaakt van de vondst van ca 15 loodjes met afbeeldingen van bomen.

Mijn aandacht gaat uit naar de beschrijving van wat ze noemen ‘bakenlood’. Deze loodjes waren een vorm van belasting voor de instandhouding van o.a. vuurtorens, betonning en kustverlichting of een vorm van tol voor de sluizen, bruggen en andere doorvaarten welke gebruikt werden door de scheepvaart.

Bij de drooglegging van de polders in het IJsselmeer zijn er bij archeologische onderzoekingen diverse van deze bakenloodjes gevonden. Verschillende stukken dragen ingeslagen letters en cijfers. Zeeschepen ontvingen hiervoor sinds de middeleeuwen een papieren bewijsje, maar omdat de binnenvaartschippers papier een jaar lang moeilijk droog konden houden, besloot men bij invoering van deze belasting voor de binnenvaart aan het begin van de 18e eeuw over te gaan op loodjes die bijvoorbeeld aan de mast werden geslagen. (bron: Wijsenbeek, A. Th. Baken-, tonnen- en vuurloodjes uit het Zuiderzeegebied).

Helaas staan op mijn loodje geen teksten of jaartallen. Dat blijft dus gissen. Toch denk ik dat ik het met mijn determinatie wel in de richting van het bakenlood moet zoeken. De pin aan de achterzijde is een duidelijke aanwijzing. Alleen heb ik nog geen idee wat de afbeelding van de boom betekent. Sommigen zeggen dat het gaat om het symbool van Den Bosch. Kan zijn dat er een schip van onder de grote rivieren via de Ijssel naar de Suydersee heeft willen varen, maar het uiteindelijk niet gered heeft. Misschien ook leuk om te weten dat ze aan de hand van de geïnde belastingen ongeveer konden achterhalen hoeveel schepen er aan een stad toebehoorden. Voor Kampen waren dat dat er rond 1700 zo’n 2.500! Meer hierover kun je lezen op Loodjes.nl

 61 total views,  1 views today

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *