Spoorzoekertje

In de zomermaanden van 2017 wordt het Kamperlijntje gereedgemaakt voor de komst van de elektrische trein. Een mooie reden om ook het spoor volledig te vervangen.

Voor mij dé gelegenheid om even langs het spoor te zoeken. Normaal is het not done om dat te doen. Maar naar wat zoek je dan eigenlijk? Naar gouden ringen van treinreizigers die op hun reis horen dat hun verkering uit is? Of naar die ene verloren duit van de spoorwerker uit vroeger tijden?

Kamperlijntje

Uiteindelijk heb ik best wel een boel gevonden. Heavy stuf allemaal. Vooral het stuk rails. Het is maar een klein stukje, maar wel loeizwaar. Toch wilde ik het mee naar huis nemen als relikwie van een stukje nostalgie. Maar ook erg handig als aambeeld. Heb er al menig stuk ijzer op bewerkt.

Eén van de roestige stukken ijzer bleek na schoonmaken een prachtig exemplaar van een spoorijzer. Ik vermoed uit de beginperiode van het Kamperlijntje. Dat moet zo rond 1865 zijn geweest. Prachtig handgeslagen ijzerwerk van zo’n 150 jaar oud. Heb wel wat medelijden met de ijzersmeders van toen. Wat een werk moet dat zijn geweest.

Spoorspijkers, links het gevonden exemplaar, rechts een voorbeeld.

Het ijzerwerk in het plaatje rechtsonder is wat ze noemen een “luchthandje”. Deze worden nog steeds gebruikt in het remsysteem van o.a. vrachtauto’s. Of mijn exemplaar van een vrachtauto is of van de dieseltrein durf ik niet te zeggen.

 

 

 

Meer info over het Kamperlijntje: http://www.hetkamperlijntje.nl/

 

 

 175 total views,  1 views today